Ντεμπούτο για Κούτσια! Η πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Λες Σάννον – Ο προπονητής που άλλαξε την ιστορία του ΠΑΟΚ









Ήταν Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου του 2007, πριν από ένδεκα χρόνια, όταν ο Λες Σάνον ταξίδεψε, μια για πάντα, στη γειτονιά των αγγέλων… Η Forza αποτίει φόρο τιμής στον προπονητή, που στα χέρια του δημιουργήθηκε ο μεγάλος ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70.

Ο άνθρωπος που είδε ότι ο Γιώργος Κούδας δεν είναι 7αρι, για να παίζει διαρκώς στη γραμμή, αλλά 10αρι για να δημιουργεί, συνέδεσε το όνομά του με το γιγάντωμα του ΠΑΟΚ και για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ever προπονητής του.
 
Ο Λες Σάνον παρέλαβε το Φεβρουάριο του 1971 μια φουρνιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, μερικούς εκ των οποίων μετέτρεψε σε αστέρια και δημιούργησε ή αν προτιμάτε τελειοποίησε την «χρυσή ομάδα». Ο δικός του ΠΑΟΚ ήταν μια τόσο όμορφη ομάδα, άριστα βαλμένη στο χορτάρι, που δε χόρταινες να τη βλέπεις. Για πολλούς ήταν «η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών». «Ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής άγγιξε το τέλειο ποδόσφαιρο – και σε ορισμένα παιχνίδια το έφτασε κιόλας…», είχε πει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ο γεννημένος στο λιμάνι του Λίβερπουλ, το 1926, έτος ίδρυσης του ΠΑΟΚ, Άγγλος τεχνικός έβλεπε ως επιχείρηση θεάματος το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες του ήθελε να παίζουν επιθετικά, να τις βλέπει ο κόσμος και να απολαμβάνει το θέαμα. Ένας δημοσιογράφος, ο επί δεκαετίες ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης, αποδείχθηκε πρόσωπο-κλειδί στον ερχομό του Βρετανού τεχνικού στην Ελλάδα. Ούτε ο ίδιος πίστευε ότι, ένα τηλεφώνημα στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Γιώργο Παντελάκη, θα άλλαζε το ρου της ασπρόμαυρης ιστορίας.

Υπογραφές

Για την ιστορία, η επαφή Τσιριγωτάκη – Παντελάκη έγινε τον Ιανουάριο του 1971, λίγες μέρες μετά την ξαφνική λύση της συνεργασίας του με την Μπλάκπουλ. Η ελληνική ομάδα δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να του προσφέρει ένα ακριβό συμβόλαιο, όμως εκείνος συμφώνησε να αναλάβει την ομάδα. Δίχως να δει μπροστά του κανέναν παράγοντα, αλλά τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, που το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1971 τον κάλεσε στο Mayfair για την υπογραφή των συμβολαίων.

Ο Αγγλος τεχνικός ταξίδεψε με το τρένο από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο κι αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ, άρχισε να μαθαίνει τα ονόματα των ποδοσφαιριστών του διαβάζοντας ελληνικές εφημερίδες. Προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1971, με σκοπό να παρακολουθήσει τη νέα του ομάδα στο ντέρμπι των «Δικεφάλων» κόντρα στην ΑΕΚ.

Στο ντεμπούτο στις 13 Φεβρουαρίου του 1971, με αντίπαλο την Προοδευτική, στο στάδιο Καραϊσκάκη είδε τον Γιώργο Κούδα να σκοράρει, αλλά τον ΠΑΟΚ να μένει στο 1-1 χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες στο τέλος του αγώνα.

Ο «Mister Cup»

Στην τετραετία του… «mister cup», ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τέσσερις σερί τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Κέρδισε τους δύο (1972 εναντίον του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη και 1974 εναντίον του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ έχασε τους δυο (1971, 1973) που έγιναν κόντρα στους «ερυθρόλευκους» στο… ουδέτερο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»!

Μέχρι και σήμερα είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αν και τα δύο κύπελλα μοιάζουν πολύ λίγα και η συγκομιδή πενιχρή για τη μεγάλη ομάδα, που «έχτισε» από το 1971 μέχρι το 1974. «Eφυγε» το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου του 2007 στο Λίβερπουλ από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 81 ετών.



Λεζ: «Είμαι υπερήφανος που δικαιώσαμε τις θυσίες και την αγάπη που τρέφουν οι οπαδοί μας προς την ομάδα χαρίζοντας τους αυτό το Κύπελλο». Τα λόγια του Λες Σάνον μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος έδειχναν το πόσο είχε δεθεί με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο υπέγραψε τον Ιανουάριο του 1971 και απολύθηκε τον Οκτώβριο του 1974





Τα επιτεύγματα του Σάνον

92 Ν 35 Ι 27 Η

Προσλήφθηκε 21 Ιανουαρίου 1971 – Απολύθηκε 10 Οκτωβρίου 1974

1972 Κύπελλο Ελλάδας με τον Π.Α.Ο.Κ.

1974 Κύπελλο Ελλάδας με τον Π.Α.Ο.Κ.

1974 Προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων

154 αγώνες στον πάγκο του Π.Α.Ο.Κ., αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας.

59,8% το ποσοστό νικών του ως προπονητής του Π.Α.Ο.Κ.



ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ!

3 στιγμές του Λες…

Ακόμη και στην περίπτωση του Λες Σάνον, ανθρώπου που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στις κατακτήσεις των πρώτων δύο κυπέλλων στην ιστορία του συλλόγου, δεν υπήρχε κανενός είδους ανοχή. Τον Οκτώβριο του 1974 εξωθήθηκε από τη διοίκηση του Συλλόγου σε παραίτηση, ενώ άλλες δύο φορές είχε φτάσει στην πόρτα της εξόδου!

Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1974-’75, μετά την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου Ελλάδας, ξεκίνησε με αποκλεισμό από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, χάνοντας 2-0 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα στην παράταση, ενώ στο πρωτάθλημα είχε δύο ήττες από Παναχαϊκή και Άρη. Η δεύτερη στις 6 Οκτωβρίου 1974 αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» του μεγάλου Αγγλου τεχνικού στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Σε μια ταραγμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, λήφθηκε η απόφαση για την απομάκρυνση του Σάνον, δίχως να παρθεί οριστική απόφαση, καθώς ο Αγγλος δεν εμφανίστηκε στα γραφεία κάνοντας τον… άρρωστο!

Η ήττα από τον Άρη

Ο λόγος της απομάκρυνσης και στη δική του περίπτωση ήταν η κακή πορεία της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ, μετά την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου Ελλάδας, ξεκίνησε τη σεζόν 1974-’75 με αποκλεισμό από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, χάνοντας 2-0 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα στην παράταση, ενώ στο πρωτάθλημα είχε δύο ήττες από Παναχαϊκή και Άρη. Η δεύτερη από τον αιώνιο αντίπαλο, στις 6 Οκτωβρίου του 1974, με 2-1 αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του μεγάλου Άγγλου τεχνικού στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Στις 10 Οκτωβρίου 1974, με προσωπικό δελτίου Τύπου, γνωστοποιεί την οριστική απόφαση αποχώρησής του. Το ίδιο κάνει και με επιστολή προς τη διοίκηση του συλλόγου αφήνοντας αιχμές για το ρόλο του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ δυσάρεστη για μένα διότι εγκαταλείπω τον ΠΑΟΚ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω εργαζόμενος μέσα στην ατμόσφαιρα του συλλόγου, όπως για μένα αυτόν τον καιρό κατέστη. Από μερίδα του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης εγράφησαν πολλά εις βάρος μου τα οποία όμως δεν πρόκειται να τα σχολιάσω. Δεν θέλω να κερδίσω τίποτε, αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αφήσω τους πραγματικούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ και το κοινό της Θεσσαλονίκης να κρίνουν μόνοι τους την κατάσταση και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τα πραγματικά αίτια και την αλήθεια», σημείωνε μεταξύ άλλων και καταλήγοντας έγραφε: «Φεύγω με βαριά την καρδιά, αλλά εύχομαι ολόψυχα όπως τα εσωτερικά προβλήματα του συλλόγου να επιλυθούν τώρα και ο σύλλογος να συνεχίσει μια τόσον ανοδική πορεία, όσο επιτυχής υπήρξε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια…».



ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΦΤΕΡΟ

Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1973-74 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το οφείλει στο… μπακαλοτέφτερο του Σάνον! Εκεί, όπου κρατούσε όλες τις σημειώσεις του για τις αντίπαλες ομάδες, όπως ακριβώς έκανε ένα μεσημέρι του Οκτώβρη του ’73 στο Λυών. «Δύο ώρες κλεισμένος στο δωμάτιο του, μετά το μεσημεριανό φαγητό, ο Λες Σάνον καθόταν σιωπηλός. Σκεπτόταν και μελετούσε. Σκεπτόταν τον αγώνα και μελετούσε το φτωχό «μπακαλοτέφτερό» του. Όλες οι σημειώσεις, που είχε κρατήσει ο Άγγλος, απ’ όσα είχε δει στο Μετς και άκουσε για τους Γάλλους, που λίγες ώρες αργότερα θα αντιμετώπιζαν οι παίκτες του, ήταν γραμμένες εκεί. Ο ΠΑΟΚ θα πάρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα (3-3) και στην Τούμπα θα διαλύσει τους Γάλλους με το εκκωφαντικό 4-0!



Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ… ΛΑΟΥ

18 Απριλίου του 1974, η είδηση πέφτει σαν «βόμβα» στα θεμέλια του ΠΑΟΚ. Ο Λες Σάνον παραιτείται, καθώς όπως λέει «δεν ανέχομαι παρεμβάσεις στο έργο μου». Η προπόνηση την παραμονή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μετατρέπεται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τον γ.γ. Βασίλη Σεργιαννίδη να ζητάει από τον Μιχάλη Μπέλλη, να αναλάβει χρέη προπονητή, καθώς το συμβούλιο είχε κάνει αποδεκτή την παραίτηση του. Ο Σάνον αποχωρεί από την Τούμπα, ο κόσμος αποδοκιμάζει τους πάντες, ενώ κάποιοι οπαδοί κρατάνε το διαβατήριο του για να μην μπορεί να φύγει από τη χώρα! Το λαϊκό προσκύνημα έξω από το σπίτι του, οδηγεί στη συμφιλίωση και στο γήπεδο ο Σταύρος Σαράφης «καρφώνει» με μια καταπληκτική κεφαλιά τον Κελεσίδη, χαρίζοντας τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 στο ντέρμπι της Τούμπας.





ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ…

Αναχωρώντας το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου του 1974, από τη Θεσσαλονίκη για το Λονδίνο, ο Σάνον δεν είπε κουβέντα. Στον τέως γενικό αρχηγό Μαρτινίδη και τους εκπροσώπους Συνδέσμων από το Ελευθέριο Κορδελιό, την Τούμπα και τον Φοίνικα, που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να τον αποχαιρετήσουν, υποσχέθηκε να μιλήσει μετά από ένα δεκαήμερο, όταν και θα επέστρεφε στην Ελλάδα να μαζέψει τα προσωπικά αντικείμενα. Δεν μίλησε ποτέ… Το 1995 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, με έξοδα των Συνδέσμων Φίλων ΠΑΟΚ, για το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Γιώργου Κούδα, ξαναμπήκε στην Τούμπα και άκουσε την ιαχή «Σάνον, Σάνον, Σάνον» να ηχεί σαν μελωδία στα αφτιά του. Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε και στο «Χάιμπουρι» για τον αξέχαστο επαναληπτικό και το θρίαμβο επί της Άρσεναλ.

https://www.forzaonline.gr/news/%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%bf%ce%bd-%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Σχόλια

  1. en.uoa.gr www.e.nu/o/a.nypd vs Bulgar jerk Paschalis Kamora cia.gov 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. med.uoa.gr τυχωματτικος ήπαιζωκοτας 1,1 cm vs Στεφανου Χιου nytimes.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαι π.α.ο.κ. 1926, κι οχι παοκ, κι οπου η τσεπη φεξει σαν τον Καμορα paokfc.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. en.uoa.gr ωρα για Καμορα - Βουλγαρε καριολη, πες μας για τον π.α.ο.κ., τσωλι - Βουλγαρε αρχιδι, πες μας για τον π.α.ο.κ. ηδη - Βουλγαρε Καμορα, πες μας για τον π.α.ο.κ. τωρα thessaloniki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. www.bh/ghts.nypd vs Paschalis Kamora https://www.compass.com/neighborhood-guides/nyc/brooklyn-heights/ nytimes.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. gouvernement.fr Nicole Asasimos vs Bulgar Paschalis Kamora https://www.youtube.com/watch?v=BSYDRxB23dk en.uoa.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. www.paokfc.gr Βουλγαρε σακατη, crippled Kεκαμορατι. πες μας για τον π.α.ο.κ. κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.peru.travel/en/about-peru/general-overview www.pe/r.u.nypd vs Paschalis Kamora nytimes.com 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. seismos.gr σεισμος, o π.α.ο.κ. ο θεος 4 emans vs Paschalis Kamora nytimes.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βουλγαροι σε μεγαλωσαν, γι΄αυτο βριζεις γερα, αλισγημα του Βορρα, ανδρο gay Kamora metrosport.gr https://www.youtube.com/watch?v=Vltkl7AZBTU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ισχυρο ευπρεπες σχολιο - www.paokfc.gr εκπροσωπος Τυπου, Κ. Ελεφια vs osfp.gr lpth.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. jfkairport.com Paschalis Orjik, metrosport.gr: Τhere is a rumor that someone J. F. Kennedy was in wheel chair https://www.youtube.com/watch?v=ofRzb6edmdU https://www.gov.am/en/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. mossad.gov.il Baal Cohen vs Vaggelis Marinakis nytimes.com Worker Alley, wash your galley Third Leg nd.gr Kυριακος Μυττος nd.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. africa.com Eργατη ετοιμασου - πλυνε τα κουπια σου 10ωρη εργασια - Ανουβις Παπιων nd.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. en.uoa.gr ������ ανηλιω λαπα≡Πασχαλης Καμορα 

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου